Discovery Sport Forum banner

jak zresetować powiadomienie o serwisie

4 reading
156K views 43 replies 19 participants last post by  Kringer2  
#1 ·
Po wymianie oleju w moim Discovery Sport z 2016 roku (nie u dealera), nie wiem, jak zresetować powiadomienie o zbliżającym się serwisie. Z tego, co widziałem w Internecie, mówi się, żeby przytrzymać przycisk resetowania przebiegu, ale w nowszych modelach wszystko jest elektroniczne. Nie ma tego w instrukcji, przynajmniej ja tego nie widziałem. Wszelkie pomysły będą mile widziane, dziękuję

#12 ·
Ustaw zapłon w pozycji ON.
Otwórz maskę.
Otwórz drzwi kierowcy.
UWAGA: Na zestawie wskaźników pojawi się komunikat o zresetowaniu serwisu.
Wciśnij do końca pedał gazu i hamulca i przytrzymaj przez 60 sekund.
Ustaw zapłon w pozycji OFF.
Ustaw zapłon w pozycji ON i sprawdź, czy komunikat został wyczyszczony.
Jeśli komunikat pozostanie, powtórz proces.
Czy ktoś może potwierdzić, czy to zadziałało?

#5 ·
Ta metoda pochodzi prosto z instrukcji serwisowej, więc powinna zadziałać, pod warunkiem, że nie jest jak niektóre inne elementy elektroniczne w samochodzie>:D

Mój samochód nie powiadamia o żadnym serwisie, ale mają teraz aktualizację oprogramowania dla niego i dla reszty silników benzynowych. Przyda się więc, gdy będę niezależny.

G
#6 ·
Ostatnio otrzymałem "przypomnienie" o zbliżającym się serwisie za 1900 mil. Rozumiem, że interwał serwisowy (wymiana oleju) wynosi 10 000 mil. Cóż, mam na liczniku około 6200 mil. Nie jestem Einsteinem, ale potrafię wykonywać proste obliczenia - i wydaje się, że to daje 8100 mil. Czy ktoś jeszcze widzi to samo, czy ma ktoś pomysł, dlaczego to "przypomnienie"? Czy myślą, że potrzebuję dodatkowych 1900 mil "przypomnienia"??:(

#11 ·
Powiedziano mi, że interwał serwisowy (Australia) wynosi 24 000 km lub 12 miesięcy, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej... Najwyraźniej interwał serwisowy wynosi 26 000 km lub 12 miesięcy, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej... Mój wyświetlacz pokazuje, że jest to 18 500 km i otrzymałem powiadomienie o wymogu serwisowym z 3500 km do przejechania.....

Nie wiem, jaki jest rzeczywisty interwał serwisowy - Poruszyłem to z dealerem i mówią, że mają na to rozwiązanie, które wprowadzą, gdy oddam samochód do serwisu....

#15 ·
Mój samochód tutaj w Australii ma to samo - 26 000 km lub 12 miesięcy... Dostałem ostrzeżenie przy 15 000 km, że przegląd jest wymagany za 3000 km....

Następnie, gdy zostało 1000 km do przejechania, ostrzeżenie zmieniło się na "wymagany serwis" i bez odliczania liczby - najwyraźniej do mojego samochodu wdrożono poprawkę, aby to naprawić

#16 ·
Mój samochód tutaj w Australii ma to samo - 26 000 km lub 12 miesięcy..... Otrzymałem ostrzeżenie przy 15 000 km, że przegląd jest wymagany za 3000 km....

Następnie, gdy zostało 1000 km do końca, ostrzeżenie zmieniło się na "wymagany serwis" i brak odliczania - najwyraźniej do mojego samochodu wdrożono poprawkę, aby to naprawić
Edycja - nie naprawiono po serwisie - włączyłem samochód i nadal otrzymywałem komunikat "wymagany serwis"...

#18 ·
Cześć

Jeśli powiadomienie serwisowe w pojeździe z silnikiem Diesla pojawia się przed reklamowanym przebiegiem, nie jest to usterka systemu monitorowania serwisu. Jest to celowa cecha konstrukcyjna.

Ze względu na sposób działania procesu regeneracji filtra cząstek stałych (DPF), niespalone paliwo napędowe przedostaje się do oleju, gdzie rozcieńcza olej silnikowy - obniżając lepkość i ogólnie rozkładając właściwości smarne oleju.

To, że tak się dzieje, nie jest przypuszczeniem. Sama firma JLR uznała to i wydała powiadomienie o zgodności z serwisem - JLRP00100. Zauważ, że mówi się, że "dalsza eksploatacja z wysokim rozcieńczeniem oleju spowoduje awarię silnika" między innymi.

Ponieważ jestem nowy na forum, nie mogę zamieścić linku, ale jeśli wygooglujesz powyższe odniesienie, możesz je łatwo znaleźć.

Podsumowując, dodatkowe wymiany oleju spowodowane rozcieńczeniem oleju przez olej napędowy są uznanymi pozycjami gwarancyjnymi. Nikt nie powinien po prostu resetować ostrzeżenia serwisowego i zdecydowanie nie powinieneś prowadzić samochodu po zaświeceniu się ostrzeżenia. Prawdopodobnie powodujesz nadmierne zużycie i inne uszkodzenia komponentów.

#19 ·
Nadal chcę wiedzieć, czy procedura resetowania opublikowana przez Dashnine zadziałała.
Brzmi to jak coś z programów telewizyjnych Border Control, w których łapią przemytników narkotyków, a ci dilerzy mają jakiś szalony, skomplikowany mechanizm uwalniania ukrytej komory.

#20 ·
Nadal chcę wiedzieć, czy procedura resetowania opublikowana przez Dashnine zadziałała.
Brzmi to jak coś z programów telewizyjnych Border Control, gdzie łapią przemytników narkotyków, a ci dilerzy mają jakiś szalony, wyszukany mechanizm uwalniania ukrytej komory.
Przeczytaj kilka postów, a dowiesz się, że to działa.

#23 ·
Właśnie miałem akcję serwisową, ponieważ nigdy nie wyświetlała mi się wiadomość serwisowa.

Pytanie: Czy można sprawdzić odległość do następnego serwisu, czy trzeba czekać na ostrzeżenie?????? Próbowałem, ale nie mogłem znaleźć ekranu.

W moim Mercu można było w każdej chwili zobaczyć, ile dni i km pozostało do następnego serwisu. Zaczynało się od wyświetlania 20 000 km lub 730 dni i odliczało w zależności od stylu jazdy, jeśli miało się dostęp do informacji.

#25 ·
Cóż, właśnie znalazłem odpowiedź na moje pytanie, wczoraj wyskoczył komunikat mówiący o wymaganej obsłudze za 3200 km lub mniej więcej w czasie, gdy zresetowałem go zeszłego lata. Poszedłem na śniadanie, a następny komunikat mówił o obsłudze za 3150 km po przejechaniu mniej niż 2 km. LOL.

Zresetowałem go w zeszłym grudniu, kiedy miałem serwis, ale wydaje mi się, że jeśli nie masz ostrzeżenia, nie możesz dokonać resetu.

Zatem mogę albo żyć z ostrzeżeniem za każdym razem, gdy uruchamiam samochód, albo wykonać wcześniejszy serwis.

#26 ·
Właśnie zresetowałem ekran serwisowy dzisiaj bez żadnych problemów.

Zleciłem wymianę oleju w warsztacie, dostarczając olej i filtr, a instrukcje dotyczące resetowania ostrzeżenia pojawiły się na ich komputerze, więc wygląda na to, że Land Rover nie utrzymuje tego w tajemnicy.

#27 ·
Zresetowałem dzisiaj ekran serwisowy bez żadnych problemów.

Zleciłem wymianę oleju w warsztacie, dostarczając olej i filtr, a instrukcje dotyczące resetowania ostrzeżenia pojawiły się na ich komputerze, więc wygląda na to, że Land Rover nie trzyma tego w tajemnicy.
Super info Bill F. Dzięki za powrót z aktualizacjami. Miałem zamiar kupić drogi sprzęt do zresetowania tego ostrzeżenia serwisowego po wymianie oleju i filtra, kiedy to znalazłem. Genialne. Dzięki.

#28 ·
Ze względu na problem rozcieńczania oleju w silnikach Diesla i konieczność dodatkowych wymian oleju, Land Rover zaktualizował oprogramowanie, więc nie można go zresetować samodzielnie. Większość samochodów nie będzie miała aktualizacji, ale ostrzegamy.

#29 ·
Tylko w celu aktualizacji grupy. Udało mi się zresetować wskaźnik serwisowy zgodnie z opisem powyżej. Zanim to zrobiłem, obejrzałem kilka filmów na YouTube i na niektórych z nich podczas procesu wyświetlane były komunikaty o resetowaniu serwisu na ekranie. Jednak w ogóle nie otrzymałem tych komunikatów i wykonałem czynności resetowania, próbując najpierw z otwartymi drzwiami kierowcy, a następnie z otwartymi drzwiami pasażera (jestem w Irlandii, więc RHD), a następnie z włączonym zapłonem przed otwarciem maski i drzwi i tak dalej. W każdym razie, po kilku próbach i braku komunikatu na ekranie potwierdzającego zakończenie resetowania, w końcu wszedłem do menu serwisowego, zszedłem w dół, aby sprawdzić, kiedy przypada następny serwis, i co się okazało, interwał serwisowy został przesunięty o ok. 20 tys. km. więc reset zadziałał. Gdyby tylko nowy interwał można było osiągnąć przed wymianą oleju!!!! Ale to zupełnie inny temat!!!! Aha, i przy okazji jeszcze jedna rzecz, wymiana oleju i filtra w silniku Ingenium jest bardzo prosta. Nie bój się zrobić tego samemu.

#40 ·
Warsztat wymiany oleju powinien zresetować powiadomienie serwisowe na desce rozdzielczej. Sam serwisuję swoje auto, ale mam znajomego, który pracuje w warsztacie wymiany oleju i resetuje on każdy samochód, w którym dokonuje wymiany oleju. To jeden z wielu powodów, dla których nie oddaję swoich samochodów do warsztatu. Zazwyczaj zajmuje to więcej czasu, kosztuje więcej i jest kłopotliwe.