Discovery Sport Forum banner
21 - 40 of 44 Posts
Niespodzianka, niespodzianka, informacje z Land Rover działają.

Właśnie miałem akcję serwisową, ponieważ nigdy nie wyświetlała mi się wiadomość serwisowa.

Pytanie: Czy można sprawdzić odległość do następnego serwisu, czy trzeba czekać na ostrzeżenie?????? Próbowałem, ale nie mogłem znaleźć ekranu.

W moim Mercu można było w każdej chwili zobaczyć, ile dni i km pozostało do następnego serwisu. Zaczynało się od wyświetlania 20 000 km lub 730 dni i odliczało w zależności od stylu jazdy, jeśli miało się dostęp do informacji.

Ustaw zapłon w pozycji ON.Otwórz maskę.Otwórz drzwi kierowcy.UWAGA: Na zestawie wskaźników pojawi się komunikat o zresetowaniu serwisu.Wciśnij do końca pedał przyspieszenia i hamulca i przytrzymaj przez 60 sekund.Ustaw zapłon w pozycji OFF.Ustaw zapłon w pozycji ON i sprawdź, czy komunikat został wyczyszczony. Jeśli komunikat pozostanie, powtórz proces.
W końcu miałem aktualizację oprogramowania, więc samochód wyświetli komunikat o serwisie. Natychmiast po aktualizacji pojawił się komunikat o przekroczeniu terminu serwisu, dealer chciał gotówki za zresetowanie, kiedy robił aktualizację oprogramowania. Komputer już podłączony, więc nie widziałem żadnej dodatkowej pracy. Serwis wykonano w innym warsztacie w terminie.Gdy postępowałem zgodnie z powyższą instrukcją, NIE pojawił się komunikat o zresetowaniu serwisu, tylko ostrzeżenie, że drzwi i "maska" były otwarte.Więc otworzyłem maskę, a następnie drzwi przed włączeniem zapłonu, nadal brak komunikatu.Więc kontynuowałem trzymanie pedałów przez 120 sekund i komunikat o przekroczeniu terminu serwisu zniknął.Jedyne pytanie brzmi: kiedy się ponownie włączy??? Od pierwszego uruchomienia czy od daty resetu????"

Cóż, właśnie znalazłem odpowiedź na moje pytanie, wczoraj wyskoczył komunikat mówiący o wymaganej obsłudze za 3200 km lub mniej więcej w czasie, gdy zresetowałem go zeszłego lata. Poszedłem na śniadanie, a następny komunikat mówił o obsłudze za 3150 km po przejechaniu mniej niż 2 km. LOL.

Zresetowałem go w zeszłym grudniu, kiedy miałem serwis, ale wydaje mi się, że jeśli nie masz ostrzeżenia, nie możesz dokonać resetu.

Zatem mogę albo żyć z ostrzeżeniem za każdym razem, gdy uruchamiam samochód, albo wykonać wcześniejszy serwis.

Właśnie zresetowałem ekran serwisowy dzisiaj bez żadnych problemów.

Zleciłem wymianę oleju w warsztacie, dostarczając olej i filtr, a instrukcje dotyczące resetowania ostrzeżenia pojawiły się na ich komputerze, więc wygląda na to, że Land Rover nie utrzymuje tego w tajemnicy.

Zresetowałem dzisiaj ekran serwisowy bez żadnych problemów.

Zleciłem wymianę oleju w warsztacie, dostarczając olej i filtr, a instrukcje dotyczące resetowania ostrzeżenia pojawiły się na ich komputerze, więc wygląda na to, że Land Rover nie trzyma tego w tajemnicy.
Super info Bill F. Dzięki za powrót z aktualizacjami. Miałem zamiar kupić drogi sprzęt do zresetowania tego ostrzeżenia serwisowego po wymianie oleju i filtra, kiedy to znalazłem. Genialne. Dzięki.

Ze względu na problem rozcieńczania oleju w silnikach Diesla i konieczność dodatkowych wymian oleju, Land Rover zaktualizował oprogramowanie, więc nie można go zresetować samodzielnie. Większość samochodów nie będzie miała aktualizacji, ale ostrzegamy.

Tylko w celu aktualizacji grupy. Udało mi się zresetować wskaźnik serwisowy zgodnie z opisem powyżej. Zanim to zrobiłem, obejrzałem kilka filmów na YouTube i na niektórych z nich podczas procesu wyświetlane były komunikaty o resetowaniu serwisu na ekranie. Jednak w ogóle nie otrzymałem tych komunikatów i wykonałem czynności resetowania, próbując najpierw z otwartymi drzwiami kierowcy, a następnie z otwartymi drzwiami pasażera (jestem w Irlandii, więc RHD), a następnie z włączonym zapłonem przed otwarciem maski i drzwi i tak dalej. W każdym razie, po kilku próbach i braku komunikatu na ekranie potwierdzającego zakończenie resetowania, w końcu wszedłem do menu serwisowego, zszedłem w dół, aby sprawdzić, kiedy przypada następny serwis, i co się okazało, interwał serwisowy został przesunięty o ok. 20 tys. km. więc reset zadziałał. Gdyby tylko nowy interwał można było osiągnąć przed wymianą oleju!!!! Ale to zupełnie inny temat!!!! Aha, i przy okazji jeszcze jedna rzecz, wymiana oleju i filtra w silniku Ingenium jest bardzo prosta. Nie bój się zrobić tego samemu.

Ustaw zapłon w pozycji ON.
Otwórz maskę.
Otwórz drzwi kierowcy.
UWAGA: Na zestawie wskaźników pojawi się komunikat o resetowaniu serwisu.
Wciśnij do końca pedał przyspieszenia i hamulca i przytrzymaj przez 60 sekund.
Ustaw zapłon w pozycji OFF.
Ustaw zapłon w pozycji ON i sprawdź, czy komunikat został wyczyszczony.
Jeśli komunikat pozostanie, powtórz proces.
Cześć
Postępowałem zgodnie z instrukcjami, ale nadal wyświetla się zero mil. Jeśli sprawdzę następny serwis z wciśniętymi pedałami i otwartymi drzwiami, wyświetla się 19853 mil, ale znika, jeśli zamknę drzwi lub zwolnię pedały? Czy robię coś źle???

Pozdrawiam Peter

Powinno działać w twoim modelu. Spróbuj ponownie. Postępuj uważnie zgodnie z instrukcjami. U mnie były to drzwi pasażera, które trzeba było otworzyć (jestem z kierownicą po prawej stronie, tak jak ty w Wielkiej Brytanii)
Dzięki za odpowiedź, spróbowałem ponownie z drzwiami pasażera, ale nadal nie działa!

Ustaw zapłon w pozycji ON.
Otwórz maskę.
Otwórz drzwi kierowcy.
UWAGA: Na zestawie wskaźników pojawi się komunikat o resetowaniu serwisu.
Wciśnij do końca pedał gazu i hamulca i przytrzymaj przez 60 sekund.
Ustaw zapłon w pozycji OFF.
Ustaw zapłon w pozycji ON i sprawdź, czy komunikat został wyczyszczony.
Jeśli komunikat pozostanie, powtórz proces.
Perfect, dzięki za udostępnienie. Zadziałało w moim Evoque z 2023 roku, chociaż musiałem to zrobić dwa razy. Zamknąłem również drzwi po otwarciu maski, a następnie ponownie otworzyłem drzwi 😁

Zaskoczony, że zadziałało to w nowym Evoque, ponieważ oprogramowanie się zmieniło i tylko oprogramowanie LR Pathfinder może resetować serwis od kilku lat. HMMM ?

Warsztat wymiany oleju powinien zresetować powiadomienie serwisowe na desce rozdzielczej. Sam serwisuję swoje auto, ale mam znajomego, który pracuje w warsztacie wymiany oleju i resetuje on każdy samochód, w którym dokonuje wymiany oleju. To jeden z wielu powodów, dla których nie oddaję swoich samochodów do warsztatu. Zazwyczaj zajmuje to więcej czasu, kosztuje więcej i jest kłopotliwe.

21 - 40 of 44 Posts