Discovery Sport Forum banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
41 Posts
Discussion Starter #1
Just got my car last Friday. Waited for 4 months, was so excited. Loved it over the weekend. Very light driving, only highway so far.

Started today with a poor experience. Went to work, parked the car, didn't touch it for 9 hours. Came at 5.50pm to start it, wouldn't start.

Tried several times, each with its own outcomes.
- console would come on and immediately go off
- radio and land rover screen would boot but immediately turn off
- everything as is, park light will go off and come back on

I tried the white help/tow button but it didn't do anything. Assuming electronics won't work without a start?

After fumbling for 10 minutes I decided to go outside, lock the car and attempt to re-enter and restart.

Went out, locked all doors. Waited. Unlocked the driver door, sat in the seat. Put on seatbelt. Foot on brake, started on first try.

Obviously this shouldn't happen in any car, let alone a new car.

What am I doing wrong here guys?
 

·
Registered
Joined
·
242 Posts
Could be the battery issue that has happened to some of the batches. If that's the case it's not a big deal. Just contact dealer get a new battery.
 

·
Registered
Joined
·
41 Posts
Discussion Starter #3
Oh boy, really?? **** if it is as simple as that I'd be so happy. It spooked me.

Looking forward to hearing back from the dealer!
 

·
Registered
Joined
·
84 Posts
Bummer

:(

Good luck with that, hope all better soon.

My car does weird stuff sometimes on boot up. Sometimes things just won't load like Bluetooth but I've had other systems not load as well, NAV, etc. If you don't get a clean boot obviously try try again (but the wait time is a pain).

My last car was a Jeep with very basic electronics. I'm not entirely comfortable with driving something that has to "boot up". My experience with Microsoft computers over the years does not give me great confidence in the reliability of this process...

:nerd:
 

·
Registered
Joined
·
41 Posts
Discussion Starter #5
Car came back today. They were unable to reproduce the issue after 50 starts. They believe it was tied to the SOS problem I was having - which they fixed.
 

·
Registered
Joined
·
588 Posts
Maybe the temps have something to do with the battery ?
The lower the temps, the harder the battery can deliver a starting current ?

Did they check both the main and secondary auxillary batteries ?
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
My 2016 Disco Sport has done this numerous times now but the dealer can replicate the problem. Has this happened again to you (or anyone?) they haven't replaced anything on mine and I'm getting extremely annoyed. They tell me I'm starting it wrong. As if I am unable to follow the two steps correctly. (Place foot on brake, press start button). It's happening more frequently and it's taking longer and longer for the car to "reset" and eventually start each time.
Any experience with this problem would be helpful.
Thanks in advance
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
I had a similar experience this morning. The car would not start. When I went back later about 2 hours all was OK. I have driven it since with no problems. Interestingly I have a warning to say SOS is not fully functional.
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Me too. Seven times and counting. Following the failure to start I now exit the car, lock it up. Wait until it fully shuts down, unlock and re-enter the car and it starts first time.
 
1 - 9 of 9 Posts
Top